Fondazione Sassi

EMAIL info@fondazionesassi.org

Председател г-н Vincenzo Santochirico

IMG_0479Образование :

Vincenzo Santochirico е роден на 15 юли 1959 в Tricarico, район Матера. Той се обучава в Юридическия Факултет по право в град Бари, Италия, където се дипломира през 1984 г. с максимално висока оценка, похвали и покана да продължи образованието си. През 1987 г. той получава сертификат за преподаване по правни и икономически дисциплини.

От 1991 до 1993 г. той посещава училище за специализация по право към университета Федерико ІІ в Наполи и се дипломира през 1993 г.

Професионален опит :

През 1980 г. той е номиниран и избран за член на общинския съвет на град Сан Мауро Форте, в който той е бил член на градския съвет до 1989 година. През това време той основава, заедно с администраторите на други общини от регион Базиликата, театрална координация, една от първите за промоция на театрални и музикални дейности на регионално ниво.

От 1989 г. до 1999 г. е посветен изцяло и единствено на адвокатската си професия. Той подпомага, като защитник, асоциации в деликатни процеси по екологични въпроси и организираната престъпност.

През 1994 г. се присъединява към АЙГА (Италианската асоциация на младите юристи), ставайки първият й национален вицепрезидент през 1996 г. и след това национален президент през 1998 г. Тази позиция той напуска през октомври 2000 г.

През лятото на 1999 г. той заема длъжността съветник по градското планиране на община Матера.

През 2002 г. той е избран за първи президент на новосформираната Lucano SpA, компания, формирана от общините с мисия за управлението на интегрирана водна служба в региона Базиликата. След няколко години, Lucano Spa поема интегрираното управление, започва инвестиции за десетки милиони евро, гарантира заетост и производителност. През 2004 г. г-н Сантокирико насърчава създаването на “Confservizi“ в региона Базиликата, обединяващ фирми и сдружения, които управляват обществени услуги (вода, здравеопазване, култура, и т.н.), от които той е избран за президент.

През 2005 г. той е кандидат в изборите за подновяване на Регионалния съвет на Базиликата и е избран за регионален съветник. По-късно бива избран за заместник-председател на втори комитет (Бюджет и планиране), а през юли 2006г., като председател на Трета Постоянна комисия на Съвета (производствени дейности, околна среда и територия).

Една година по-късно, на 30 юни 2007 г. той е назначен за регионален секретар за околната среда, територията и политики за устойчивост, а през ноември 2009 г. за заместник-председател на регионалния съвет.

През 2010 г. той отново е кандидат в изборите за подновяване на Регионалния съвет на регион Базиликата на Демократическата партия и е избран за областен съветник. В Съвета, той първоначално е назначен за председател на Първата комисия на Постоянния съвет (обществените дела), а от 26 февруари 2013 г. като председател на регионалния съвет.

През 2005 г. той основава културна асоциация “Medeura“, на която той е президент.

През 2014 г. неговата асоциация създава проекта „Матера – идеалната столица“.

До 2016 г. той е избран за президент на „Фондация Саси“.

Публикации :

„Утре започва от тук“ (2010)
„2020 година – Матера, Европейска столица на културата : мечтата, идеите, предизвикателството „(2015)

Notizie dalla Fondazione

От 19-ти до 23-ти септември – Габрово – Пилотен град на културата. Културата в центъра

20 септември, 2016